Foto: William Andersson
Hörby
Här finns primärkällor från Hörby med tillhörande studieuppgifter. Du kan klicka på länkarna till källmaterial och till de tillhörande instuderingsuppgifterna.
Som komplement till nedanstående studieuppgifter finns det ytterligare källkritiska frågor i vår lärarhandledning som går att hitta här: Lärarhandledning
Folkbildande studiecirklar - Hörby ABF lokalavdelning
ABF startade som en del av folkbildningen vilken gav fler möjligheten att studera och utbilda sig, något som tidigare endast var möjligt för några få utvalda. Lokalavdelningar som den i Hörby startade upp i de flesta svenska städer och samhällen.
Här kan du ta del av studieprogrammet för ht 1950-vt 1951 och redogörelseför 25-årigt studiearbete i Hörby.
Studieprogram ht 1950-vt 1951 och redogörelse för 25-årigt studiearbete i Hörby - Primärkälla och studiematerial (Källan är uppdelad i två filer)
Folkbibliotekens betydelse - Studiebiblioteket 1835 Enighet av NTO:s Studieförbund i Södra Rörum
Nykterhetsföreningarna kom till Sverige under 1800-talet, en tid då en stor alkoholkonsumtion bland folket ledde till fattigdom, sjukdomar, kriminalitet och stora samhällskostnader. Nykterhetsföreningarna blev också en samlingspunkt för kultur och nöje. Där fanns bibliotek, studiecirklar och diskussionsklubbar. Studiebiblioteket 1835 av NTO:s Studieförbund i Södra Rörum startade sin verksamhet 1929.
Här kan du ta del av ett utdrag ur handboken ”Bibliotek deras betydelse och skötsel en handbok för mindre bibliotek” från 1931 och en redogörelse för Studiebiblioteket 1835 av NTO:s Studieförbund i Södra Rörum kalenderåret 1935.
Bibliotek deras betydelse och skötsel en handbok för mindre bibliotek, 1931 - Källa och studiematerial
Redogörelse för kalenderåret 1935 - Källa och studiematerial