Digitalt kollage av Fosie Husmodersförenings handtecknade blommor.
I en tid då vi kommunicerar snabbt och enkelt med digitala medel, känns det särskilt värdefullt att blicka tillbaka på den vackra, handskrivna bildkultur som växte fram i kontakten mellan medlemmarna i olika husmodersföreningar. Här gör vi ett nedslag i handlingar från Fosie Husmodersförening, vars månadsbrev ofta pryddes av handtecknade blommor – en diskret detalj som speglar en dimension av mänsklig omsorg.
Gratulationskort, 2004.
Blommor var ett återkommande tema i medlemmarnas korrespondens.
Gratulationskort, 2009. Klicka på bilden för större bild.
Sveriges Husmodersföreningars Riksförbund (SHR) grundades 1919, som ett forum där kvinnor kunde utbyta praktiska erfarenheter, engagera sig i sociala frågor och verka för att höja hemarbetets status. Snart växte lokalavdelningar fram över hela landet. Fosie Husmodersförening, bildad 1964, var en dessa. Liksom sina systerorganisationer främjade föreningen kvinnors gemenskap såväl som ett omfattande samhällsengagemang. Genom lotterier, hantverksförsäljning och marknader samlade medlemmarna in pengar till behövande. Föreningen sålde också årligen vykort till förmån för UNICEF.
Digitalt kollage. Klicka på bilden för större bild.
Fosie Husmodersförening kombinerade sin humanitära hjälp med utbildning och kunskapsspridning. Föredrag om barnavård, hemmets ekonomi och kvinnors rättigheter varvades med kurser i trädgårdsskötsel, matlagning samt konst och kultur. Diskussioner om skolmåltidens näringsvärde, sjukförsäkringar och hur man kunde förbättra förutsättningarna för ensamma pensionärer visade på en vilja att förena bildning med praktisk handling. De regelbundna mötena och träffarna gav medlemmarna möjlighet till verklig, personlig samvaro med likasinnade.
Kallelse, 2001. Klicka på bilden för större bild.
Gästbok, 1994. Klicka på bilden för större bild.
1900-talets sista decennier innebar stora förändringar för Sveriges kvinnor, med en ökad närvaro både inom arbetslivet och de högre utbildningarna. Arbetet i hemmet började på många håll också fördelas något mer jämlikt. Utvecklingen innebar att husmodersrörelsen fick svårigheter att rekrytera nya medlemmar. Lokalföreningarna levde dock kvar på många orter. Fosie Husmodersförening arbetade tappert på till september 2012, då de höll sin sista sammankomst på Restaurang Ribersborg i Malmö.
De vackra, handskrivna vykorten och medlemsbreven, som så starkt speglar föreningens omsorg och gemenskap, samt en detaljerad historik över Skånes Husmodersförbund, finns idag bevarade i Fosie Husmodersförenings arkiv – en skatt som påminner oss om sambandet mellan mänsklig närvaro och global omtanke.
Anna Rosvalls historik över SHR:s skånedistrikt, där Fosie ingick.
Ovanstående text skapades vintern 2024 av praktikant från ABM-programmet vid Lunds universitet.
Källor:
Information samt alla bilder hämtade ur Fosie Husmodersförenings arkiv, som ingår i Skånes Arkivförbunds samlingar.
Wikipedia: Husmodersrörelsen [läst december 2024]
Riksförbundet Hem och Samhälle (senare namn på Sveriges Husmodersföreningars Riksförbund): [läst december 2024]
Persson, Erica. Duktig mamma vilar aldrig: Om hemarbetets effektivisering och husmodersidealet inom Sveriges Husmödrars Riksförbund 1926 till 1968. Kandidatarbete, Ekonomisk historia C, Umeå universitet, 2020.