Lysande hjärta

Julen - en tid av omtanke

Julinsamlingskommittéerna i Lund
Sverige är ett land med många olika jultraditioner och för många av oss är julen en viktig högtid. De svenska jultraditionerna är en härlig blandning av tradition och vanor. Vi firar Lucia, ger varandra julklappar, bakar pepparkakor, städar, stöper ljus, stoppar korv, kokar knäck och annat julgodis. Vi tar fram julprydnader, klär en gran, äter julmat m.m.

Julen är också en tid av omtanke och då många människor ägnar sig åt välgörenhet. I Skånes Arkivförbunds arkiv finns många exempel på detta, ett av dom är arkivet bevarat från Julinsamlingskommittéerna i Lund.  

Julinsamlingarna under 1900-talet första hälft hade som ändamål att ge hjälp åt gamla och sjuka i Lund. Arbetet med insamlingarna bedrevs av kommittéer, en ny för varje år. Medlen insamlades huvudsakligen genom tombolalotterier (åren 1922–1932) men även direkt insamling förekom. Huvuddelen av de insamlade medlen utdelades till behövande äldre och sjuka i Lund, men vissa år avsattes även medel för speciella ändamål som till exempel Lunds sommarlovskolonier eller De Gamlas sommarhem.

Tidningsklipp ur Julinsamlingarnas kommittéer i Lund. 1928
Tidningsklipp 1928.

Tombola ur IOGT föremålssamling.
Tombola ur IOGT föremålssamling.

Föreningen för Lunds sommarlovskolonier hade till en början två ändamål, dels att ordna bespisning av fattiga barn under perioder med arbetsbrist, dels anordnande av skollovskolonier där stadsbarn, framför allt sjukliga och svaga, kunde få vistas under några sommarveckor. Föreningen hade sommarhem i Barkåkra, vid Ängelholm och i Glimminge, i Ö Broby socken. Under 1930 talet började man samarbeta med kommittén för tuberkulosens bekämpande och kunde därigenom också sända barn till kommitténs dagkoloni i Bjärred. Från och med 1947 hyrdes studentkårens gård Lillsjödal vid Sösdala för att kunna ordna en ytterligare en koloni.

Brev från Lunds skollovskolonier till Julinsamlingskommittéerna i Lund. 1929.
Brev från Lunds skollovskolonier till Julinsamlingskommittéerna i Lund. 1929. Klicka på bilden för större bild.

Föreningen De gamlas sommarhem i Lund bildades 1928. Enligt föreningens första stadgar var syftet ”att bereda stadens gamla samt yngre klena personer en tids fri sommarvistelse och arbetsvila å tillgängligt sommarhem”. 

De första åren hyrdes en fastighet i Hallaröd. Tanken på ett eget bygge väcktes tidigt och aktualiserades ytterligare genom vissa problem med Hallarödshemmet. 1930 kunde man med hjälp av frivilliga bidrag samt ett räntefritt lån av staden uppföra Lundagården på en skänkt tomt i Ullstorp intill Höör. Efter en annextillbyggnad 1934 var även män välkomna till hemmet.

Tidningsklipp 1929.
Tidningsklipp 1929. Klicka på bilden för större bild.

Här fick ni en kort inblick i välgörenhetsarbete vid juletid i Lund under 1900-talets första hälft.

Vi på Skånes Arkivförbund önskar alla en riktigt God Jul!

Källor:                                                                                                                                                  
Julinsamlingskommittéerna i Lunds arkiv 
Lunds skollovskolliners arkiv
Föreningen De gamlas sommarhem i Lunds arkiv